Λογοθεραπεία
Η Λογοθεραπεία, είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών επικοινωνίας (λόγου και ομιλίας) καθώς και διαταραχών μάσησης-κατάποσης, σε παιδιά και ενήλικες, ανεξαρτήτως αιτίας.
-
Πρόληψη
Ο λογοπεδικός ενεργεί σε οποιοδήποτε στάδιο, με σκοπό να εμποδίσει την εμφάνιση ή ανάπτυξη διαταραχών επικοινωνίας μέσω της εφαρμογής διαδικασιών αξιολόγησης, που στόχο έχουν την πρώιμη διάγνωση των διαταραχών.
-
Αξιολόγηση
Ο λογοπεδικός είναι υπεύθυνος για την συνολική εκτίμηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων του παιδιού, όπως επίσης και για τις πιθανές διαταραχές που θα παρατηρηθούν. Η αξιολόγηση είναι μια συνεχής διαδικασία που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η συνεργασία ολόκληρης της διεπιστημονικής ομάδας.
-
Θεραπεία
Στην περίπτωση των διαταραχών επικοινωνίας, η παρέμβαση του λογοπεδικού, περιλαμβάνει τόσο την αποκατάσταση, όσο και την ενσωμάτωση στο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, έτσι ώστε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι διαταραχές επικοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται θέτοντας θεραπευτικούς στόχους και θεραπευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε περιστατικού. Σημαντική ευθύνη του λογοπεδικού επίσης, είναι η αξιολόγηση της προόδου του παιδιού. Στην πορεία λοιπόν μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.Τέλος, ο κυριότερος στόχος, είναι η αποκατάσταση της επικοινωνίας του παιδιού, έτσι ώστε να επιτύχει ή να διατηρήσει μια ανεξάρτητη ζωή.
Μια ταξινόμηση των διαταραχών λόγου και ομιλίας που παρεμβαίνει η λογοθεραπεία είναι η παρακάτω:
- Εξελικτικές φωνολογικές-αρθρωτικές διαταραχές (απλοποιεί την ομιλία του συστηματικά με αποτέλεσμα να μην είναι κατανοητό στο περιβάλλον του)
- Εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές ( χρησιμοποιεί φτωχό λεξιλόγιο για την ηλικία του, με λανθασμένη σύνταξη, γραμματικά και μορφολογικά λάθη)
- Τραυλισμός ( προβλήματα στη ροή του λόγου του και συμπεριφορές αποφυγής λεκτικής επικοινωνίας)
- Αρθρωτικές διαταραχές λόγω ανατομικών ανωμαλιών (σχιστίες χείλους και υπερώας)
- Διαταραχές φωνής (προβλήματα στον τόνο, την ένταση και την ποιότητα της φωνής)
- Πραγματολογικές και σημασιολογικές διαταραχές (διαταραχές στη χρήση της γλώσσας)
- Σύνδρομα ( σύνδρομο Down, σύνδρομο Rett)
- Νευρολογικές παθήσεις (δυσαρθρία: κακός συντονισμός αναπνοής- φώνησης. Δυσπραξία: δυσκολία στον προγραμματισμό κινήσεων των οργάνων ομιλίας)
- βαρηκοία-κώφωση